Claus Nedergaard Jacobsen Homepage

cnj.dk KompetenceNejTak01 An02
 

For omkring 3 uger siden spurgte jeg på LinkedIn, om nogle kunne forklare en fortvivlende lav svarprocent på jobansøgninger på 30%. 70% forbliver helt og aldeles ubesvarede. Ikke engang et afslag. Andre ledige fortæller mig, at de har noget bedre svarprocent, men langt fra tilfredsstillende. Ingen har offentligt kunne give et tilfredsstillende svar. Jeg skriver lange ansøgninger på op til 2 sider, hvori jeg forklarer, hvordan mit brede kompetencespektrum kan anvendes i den pågældende stilling, og hvordan en kompetence kan kompensere for en anden, manglende kompetence. Ingen ansøgeren kan leve op til alle krav. Til gengæld opfordrer jeg læseren til ikke at spilde tid på CV'et. Det skal blot bruges som reference, ifald læseren ønsker at orientere sig om, hvor den pg. kompetence stammer fra. Det skriver jeg også først i CV'et, ifald læseren starter der. Hvis jeg kortede CV'et ned til kun at indeholde det relevante, ville der opstå huller, og det kan erhvervslivet heller ikke lide. Min ansøgning er den tilpassede kompetenceprofil.

Men nu er der hele tre personer, der har hvisket mig svaret i øret:

"Claus, det er fordi de ansættende mellemledere er bange for medarbejdere, der måske er mere kompetente end dem selv, og som måske kunne finde på at stille nogle kritiske spørgsmål, der udstiller mellemlederens manglende kompetence. Det er så nemt for dem at skrive afslag til inkompetente ansøgere, men når de møder en ansøger som dig, og de godt inderst inde ved, hvad årsagen er til, at de ikke vil have dig, så aner de ikke, hvordan de skal formulere sig. Og så ender det med, at de bare stikker hovedet i jorden som strudse og lader være med at svare. Du er nødt til at nedtone alt det du kan og har arbejdet med, ellers skræmmer du dem.". 

Er det i virkeligheden det, der er forklaringen på, at så mange 50+'ere ikke kan komme ind igen på arbejdsmarkedet, når først de er røget ud? Det er ikke deres alder, men deres erfaring og kompetence og de ansættende mellemlederes frygt for konkurrence? Ja, jeg kunne sagtens se mig selv reagere på sammen måde, hvis jeg sad i den position, så det er ikke mangel på menneskelig forståelse, der får mig til at stille spørgsmålet. Men det er bare så fortvivlende synd, både for erhvervslivet og for de jobsøgende 50+'ere. Erhvervslivet har brug for de bedst egnede kandidater, og det dur ikke, at ansættende mellemledere holder dem ude for at beskytte egen position. Det vil jeg hermed opfordre topledelserne rundt omkring til at være opmærksomme på og gøre noget ved.

Referencer: